måndag 15 november 2010

Bidragsfusk en (M)yt!

Artikeln hämtad här:

Utan myten faller moderaternas politik

Svenskarna bidragsfuskar inte. Det visar nya siffror som tidningen Dagens Arbete presenterade i ett lysande reportage om fusk, lögner och sjukskrivningar i förra veckan. 2009 gjorde försäkringskassan över 23 000 kontroller. 320 fall fälldes i domstol. Det gav 193 miljoner. Det är 0,04 procent av de totala utbetalningarna.

Det borde vara dödsstöten för jakten på tärande utanförskapare. Men så kommer det inte att bli. Gång på gång har försäkringskassans lösa gissningar – 10 miljarder? 20 miljarder? – slaktats av forskare och journalister. Ändå består myten om det fuskande folket.

Det beror på att den är central för Moderaternas skinnömsning, då man hetsat arbetande och skötsamma mot bidragsfuskare, sjuka och arbetslösa. Den fiendebilden ger man inte upp så lätt. Som en företrädare för Svenskt Näringsliv säger då Dagens Arbetekonfronterar honom med att groteskt ha felvinklat en sjukfuskundersökning: ”en debatt är ju en debatt”.

Dagens Arbete ställer det modesta bidragsfusket mot de 133 skattemiljarder som årligen försnillas. Det är en vanlig jämförelse från vänster, dock vansklig eftersom också de försvunna skattepengarna är gissningar.

Men politiskt är den klockren, eftersom det främst är företag och rika som fifflar. När Dagens Arbete sedan berättar att försäkringskassans får hundratals extramiljoner till kontroller, medan Skatteverket får skära ner, fullbordas bilden av en regering som låter den politiska kartan bestämma verkligheten. En debatt är ju en debatt, sanningen något helt annat.


Det är främst är företag och rika som fifflar, det är därför de tror lika om vanligt folk, de utgår från sig själva.

"Jag fuskar, då gör du det också" - mentaliteten är hårt utbredd inom alliansen och de rika.

När skatteverket får skära ner, fullbordas bilden av en regering som låter den politiska kartan bestämma verkligheten. Man vill inte jaga riktiga fifflare för då jagar man sig själv och sina "kompisar".

ÄR DET NÅGON SOM ÄR FÖRVÅNAD?

1 kommentar: